Laaja-alaisesta kumppanuudesta virtaa toiminnan kehittämiseen
Autoliitto on kehittänyt henkilöstökokemusta hyvin systemaattisesti vuotuisilla henkilöstötutkimuksilla ja henkilöstöstrategiaa sekä johtamisperiaatteita luoden. Henkilöstötutkimukset ja 360-esihenkilöpalautteet ovat uuden oppimisen lähteitä, osaamisen tunnistamisen ja kehityksen seurannan mittareita.
Autoliiton ydintehtävänä on edistää vapaata, turvallista ja vastuullista liikkumista. Autoliitolla on 130 000 jäsentä, 50 työntekijää ja valtavan pitkät perinteet – organisaatio on toiminut jo yli 100 vuotta. Jenni Matilainen, joka on toiminut HR-päällikkönä Autoliitossa 4,5 vuotta, vastaa kaikista HR-toiminnoista kehittämisestä arjen tukemiseen. Kysyimme häneltä, miksi henkilöstökokemuksen kehittäminen on niin tärkeää Autoliitolle. Jenni kuvaa yksiselitteisesti: ”Henkilöstökokemus on meille tärkeää paitsi henkilöstömme hyvinvoinnin, myös parhaan mahdollisen jäsenkokemuksen tuottamiseksi. Työhyvinvointimme näkyy väistämättä myös ulospäin. Kun viihdymme työssämme, olemme motivoituneita ja tuotteliaita, hyötyvät siitä myös jäsenemme.”
Henkilöstöstrategia ja johtamisperiaatteet
Henkilöstöstrategia toimii johdon työkaluna ja tärkeänä viestinä henkilöstölle. Sen toteuttaminen vaatii johtamista, ja johtamisen kehittäminen onkin saanut sysäyksen henkilöstöstrategiasta. Autoliitossa työstettiin Promenaden fasilitoimana johtamisperiaatteet, joiden kehittämisprosessissa olivat mukana ylin johto, esihenkilöstö ja välitehtävien sekä olemassa olevan tiedon myötä myös henkilöstö. Prosessi oli tiivis pyrähdys, jonka jälkeen lähdettiin pian käytäntöön kokeilemaan niiden toimivuutta. Johtamisperiaatteiden kehittämisen yhteydessä avautui hyvä keskustelu yhteiselle linjalle, miten toimia henkilöstön kanssa ja mitä henkilöstö voi odottaa. Johtamisperiaatteiden toivotaan myös lisäävän esihenkilöiden hyvinvointia ja varmuutta. Tahtotila johtamisen suunnalle on luotu ja periaatteiden myötä on myös työkaluja toimia sen mukaisesti. Periaatteiden noudattamisesta on tullut aidosti yhteinen asia, ja tätä kokemusta ovat vahvistaneet myös henkilöstötutkimuksen tulokset.
(Asiakastarina jatkuu kuvan jälkeen)
Esihenkilötyön kehittäminen - valmentavaa johtajuutta ja 360-palautetta
Arkinen puhe ja tunne johtamisesta sekä henkilöstön kuulemisesta on muuttunut ja sen aistii työyhteisöstä. Tavoitteellinen johtaminen, muiden asioiden lomassa, on mennyt harppauksia eteenpäin ja sitä aiotaan ylläpitää jatkossakin. Henkilöstölle on mielekästä, kun toiminta on selkeästi tavoitteellista. Esihenkilötyötä on kehitetty osana Promenade-kumppanuutta myös esihenkilöiden valmennusohjelmalla valmentavasta johtajuudesta ja viimeisimpänä 360-palautteiden avulla keväällä 2024. Jenni toteaa nykytilanteesta ja tulevaisuuden tavoitteista realistisesti: ”Valmentavaa johtajuutta voi aina vain syventää ja harjoitella. Hyödyntäminen kaipaa edelleen huomiota. Kyseessä ei ole mikään nopea ratkaisu, vaan tavoitteena on auttaa koko työyhteisöä toimimaan pitkällä aikajänteellä tehokkaammin ja mielekkäämmin.”
Tehokasta ja turvallista kumppanuutta
Moniulotteisesta Promenade-kumppanuudesta HR-päällikkö Jenni Matilainen ja toimitusjohtaja Pasi Nieminen tuumaavat yhdessä: Hommat hoituvat tosi ammattitaitoisesti ja meillä on turvallinen olo koko ajan. Johtamisen kehittäminen on mennyt äärimmäisen tehokkaasti eteenpäin. Aikataulut, sisällöt tutkimuksissa, valmennuksissa ja työpajoissa ovat täsmällisiä ja osuvia. Koemme, että aito sparraus on aina läsnä. Meitä ei myöskään ole päästetty vain helpolla, vaan olemme aidosti yhdessä kehittäneet. Tosiasia on se, että kun HR-toiminto on yhden naisen pyörittämä kokonaisuus, resurssit ovat aina rajalliset. Promenadelta on saanut jatkuvasti vahvan tuen ja olemme kiitollisia yhteistyöstä.